Mochi je tradicionalna japanska poslastica od ljepljive riže koja je stoljećima bila simbol sreće i blagostanja. Danas je Mochi srećom dostupan u svakom Sushi&Sashimi baru/restoranu, iako to ne znači da je svugdje i jednako nezaboravno ukusan. Samo pravi sushi chefovi znaju tajnu deserta koji će staviti “točku na i” idealnog sushi obroka.
Preskočimo prazne riječi i krenimo na srž ove sushi slastice. Mochi je u osnovi tradicionalni japanski kolač napravljen od ljepljive (glutinaste) riže, poznate kao mochigome. Riža se kuha te zatim tuče dok ne postane gusta, elastična i glatka masa, koja se oblikuje u male kolačiće ili kuglice.
Mochi je prvotno bio povezan sa shinto običajem mochitsuki (tučenje rižinog tijesta) i u Japanu se pripremao za posebne prilike poput Nove godine, vjenčanja i festivala. Njegova elastičnost simbolizirala je dug život i sreću, a danas Mochi predstavlja jednu direktnu kulturnu vezu s dalekim Japanom ma gdje god u njemu uživali. Iako mochi potječe iz Kine, stoljećima se povezuje s Japanom, gdje je bio privilegija bogataša u razdoblju Yayoi.
Podjela mochija ide nekako ovako:
Osnovni mochi:
– Krasi ga neutralan, lagano sladak okus. – Često se jede sam ili kao dodatak jelima (npr. u juhi ozoni za Novu godinu).
Daifuku mochi:
– Ovo je mochi punjen slatkim nadjevom, najčešće pastom od crvenog graha, crnog sezama ili kikirikija
– Neki ga pune i nadjevom od jagode (ichigo daifuku).
Mochi sladoled:
– Moderna varijanta u kojoj se unutar tankog sloja mochi mase smjesti kuglica sladoleda.
Da dobiju na određenoj atraktivnosti mochi kuglice se često se bojaju jestivim bojama. Priprema mochija je dugotrajan proces mljevenja kuhane riže, obično mochigome sorte, dok ne postane gusta, homogena masa koja se zatim oblikuje u male ukusne loptice. Mochi je dakle desert za prste polizati, no na umu treba imati i da je prilično kaloričan pa će vam mjerica od 3 komada po osobi biti upravo idealna količina za zasladiti dan!
Posjetite nas u Fukuro Sushi&Sashimi Baru gdje vam već sad pripremamo mochi kakav niste ni sanjali!