Nori – fantastična alga i najbolje skrivena tajna savršenog sushija

Dakle, potpuno ste novi u cijeloj priči o sushiju i ne možete prestati razmišljati o onoj onom neobičnom “kaputiću” tamnozelene, čak i crne nijanse koja na okupu drži svu tu finu riži i ribu. Što li je to, mnogi se vjerojatno pitaju? 

Ne bojte se, dragi našu “sushiljupci” ovo nije ništa do dobra stara superzdrava nori alga. Jesmo li rekli da je straaašno ukusna? 

Pa, upoznajmo je malo bolje! 

 

Zvijezda sushija 

U svijetu postoji preko 10 tisuća različitih vrsta morske trave, tj.algi. Za neke poznatije poput spiruline ili kelp alge, vjerojatno ste čuli. No, koje se alge koriste prilikom pripreme neodoljivih sushija? 

Nije neka tajna da su Japanci zaljubljeni u alge i to se u njihovoj gastronomiji jasno ocrtava. Alge čine preko 10% od ukupne hrane koje u “zemlji izlazećeg sunca” pojedu! A opće je poznata činjenica da Japanci žive dugo i obično su dobrog zdravlja, stoga mora da u toj “morskoj travi” nečega ima. Od svih jela za koju u japanskoj kuhinji koriste alge, sushi je bez sumnje jedno od najpopularnijih. 

Velik je broj sushija zapravo potpuno nezamisliv bez tog finog “omota” od algi. Zvijezda ovog sushi bloga je divna algica poznata pod imenom – Nori. 

Nadaleko je poznata u svijetu sushija kao alga prepoznatljivog slankastog okusa i hrskave teksture za kojom luduju u Japanu i ostatku svijeta. Radi se o algi intenzivnog okusa kojeg vaša usta neće tako lagano zaboraviti, vjerujte nam na riječ. Ona je stvorena da biste je zavoljeli, pogotovo kada s njom rade naši spretni Fukuro sushi majstori. 

Sushi rolice bez nje su naprosto nezamisliva stvar, a kad svoju nori algicu s najfinijom tanko narezanom ribom i vrhunskom rižom umočite u sojin umak onda se gastro savršenstvu i čaroliji okusa zbilja ne nazire kraj. 

Čak i slavni onigiri, legendarna japanska “zdjelica s rižom” koju morate probati, koristi nori algu kako bi postigla onu punoću okusa o kojoj s nadaleko priča. Mogućnosti su, kada je nori u pitanju, zbilja velike pa ovu algu možete I pržiti te u toj varijanti dodatno začiniti kako biste dobili nenadmašno jelo naziva – ajitsuke.nori. 

No,vi se s time morate zamarati, jednostavno nas posjetite u samom centru Rijeke i reci našem osoblju ove čarobne riječi, a za ostalo će se pobrinuti naši chefovi. 

 Osim prženog norija, postoje i varijacije u kojima od ove alge dobivamo super finu pastu, moguće je koristiti tehniku “iznutra-van” u sklopu koje je nori skriven unutar same sushi rolice (nazivamo to još i uramaki sushi, čisto da znate kada ćete uzbuđeni prenositi svoje želje našem osoblju), a neki nori koriste čisto u dekorativne svrhe. Na vama je samo da odaberete! 

Nenadmašan okus i zdrav izbor 

Već smo ustanovili da će nori alga vaš sushi učiniti puno ukusnijim, no ova alga obiluje i superzdravim te organizmu itekako potrebnim nutrijentima poput vitamina A, B, C, D, A, niacina te folne kiseline. Nevjerojatno zvuči informacija da nori alga može sadržavati 10 puta više kalcija od mlijeka pa je ova alga jako korisna kada su zdrave te otporne kosti u pitanju. 

Alga nori izvrsna je kod ljudi koji pate od dijabetesa, blagotvorno djeluje na zdravlje štitnjače, pomaže pri gubitku kilograma, djeluje protuupalno, a koliko čujemo – fenomenalna je za moždane funkcije pa ju je svakako pametno gricnuti. 

Mi u Fukuro kuhinji držimo kako vaš nori mora, baš poput ribe ili riže, biti najsvježiji I najukusniji te vam ga jedva čekamo pripremiti. Naše nori algice blistaju, a jednom kada čvrsto odlučite probati zalogaj i njegovu blagu čvrstinu kojom na okupu drži najbolji sushi u Rijeci, od sreće ćete bez sumnje blistati i vi.

Picture of Josip Tokić

Josip Tokić

Journalist & Musician

Najnovije vijesti

Naša lokacija

Put Vele Crikve 1

51 000 Rijeka, Croatia

Copyright © 2024 Fukuro Sushi & Sashimi Bar. Sva prava pridržana. | Design: e-Tomic