Svježina sushija

Znate li što je apsolutno najbitnije kad pričamo o vrhunskom sushi iskustvu? Odgovor i nije suviše težak i glasi – sastojci koje koristimo i njihova svježina.

Oko ovog pregovora nema ako vam je cilj gostima poslužiti vrhunsko jelo I mi u Fukuro teamu to jako dobro znamo!

Zapravo, moramo vam priznati kako smo toliko posvećeni svježini naših sastojaka da bi bila prava šteta da I vas ne naučimo nekoliko trikova uz pomoću kojih ćete lako prepoznati jeli vaš sushi svjež ili bi mogao biti svježiji. Pa, krenimo!

 

Samo svježe prolazi

Kad pričamo o svježini sushija bitno je naglasiti kako postoje jasni znakovi koji ukazuju na kvalitetu jela koje stiže za vaš stol. Vrijeme je da te znakove naučite, a najbolje je od svega što vam za prepoznavanje svježine vašeg sushija ne treba ništa više od vaših osnovnih osjetila i naravno par detalja na koje treba skrenuti pozornost.

 

MIRIS

Prije nego li “navalite” na svoj suhi nemojte se sramiti približiti ga vašem nosu I malo ga pomirisati. Trebali biste osjetiti jedan blagi, čisti i lagani miris koji u mnogočemu podsjeća na dinju ili svježi morski zrak.

Primijetite li pak primjese nečeg kiselog, ili miris koji daje po amonijaku to je jasan znak da sushi pred vama nije svjež i nikako ga nemojte konzumirati.

 

IZGLED

Kada vaš sushi stigne pred vas preporuka je širom otvoriti oči i dobro ga pogledati. Ne bi trebalo biti teško razaznati radi li se o svježim namirnicama ili se na vašem tanjuru događa nešto prilično sumnjivo.

Svježi sushi posjeduje svijetlu i sjajnu nijansu koja garantira da se ovdje radi o top kvaliteti. Gotovo pa biste morali moći vidjeti kako svjetlo prolazi kroz tu tanko narezanu svježu i ukusnu ribu.

No pripazite u slučaju da riba djeluje suho na vanjskim dijelovima ili primijetite određene dijelove na kojima riba gubi svoju boju. Ovo su jasni vizualni znakovi da se radi o ribi koja nikako nije svježa.

 

DODIR

Vršci vaših prstiju također imaju što za ispričati kada je svježina sushija u pitanju. I zato im trebate vjerovati! Lagano pritisnite sushi vršcima prstiju i trebali biste osjetiti njegovu čvrstinu, čak i lagani otpor na površini te divne svježe ribe. Ako je pri dodiru vaš sushi u opasnosti da se cijeli raspadne, tj. Ako je lagano kašast to znači da nije svjež i odmah pozovite kuhara 🙂

 

PROVJERITE I RIŽU

Vrhunski sushi ne čini samo svježa i ukusna riba. I riža ima ogromnu ulogu u kreiranju nezaboravnog sushi iskustva. Jasno je kao dan, da i ona mora biti vrhunske kvalitete da biste stvarno uživali. Osnovno je pravilo da kvalitetna riža u sushiju treba biti lagano “mokra”, možda čak i pomalo ljepljiva, ali nikako previše! Sasvim sigurno riža ne smije biti suha, teška za žvakanje ili preljepljiva.

Ako primijetite jedan od ovih znakova znači da je najvjerojatnije prošla svoje “zlatne godine” pa ponovno pozovite kuhara:).  Kvalitetna riža u vašem vrhunskom sushiju također ne smije imati “prizvuk” po octu.

 

ZNAKOVI ZA UZBUNU

Dakle, prije nego li vas pozdravimo i završimo ovu kratku, slatku i korisnu sushi lekciju ponovimo što treba pod svaku cijenu izbjegavati.

 

NE – mirisu koji podsjeća na amonijak ili je lagano kiselkast

NE – sushiju koji djeluje kao da će se sva riba raspasti čim ga dodirnete

NE –  izrazito mekoj, gotovo glibavoj ribi koja usput djelomično gubi boju

NE – preljepljivoj riži, presuhoj riži ili riži koja “daje” na ocat

NE – suhim I oronulim algama ( da i one su apsolutno bitan dio vrhunskog sushija)

 

Bitno je da ostanete zdravi i uživate samo u najboljem sushiju! I zato smo tu za vas!

 

Picture of Josip Tokić

Josip Tokić

Journalist & Musician

Najnovije vijesti

Naša lokacija

Put Vele Crikve 1

51 000 Rijeka, Croatia

Copyright © 2024 Fukuro Sushi & Sashimi Bar. Sva prava pridržana. | Design: e-Tomic