Omakase je istodobno japanska fraza koja u slobodnom prijevodu znači nešto poput “vjerujem vam sushi majstore”, ali i izraz koji opisuje jedan tradicionalni japanaski način uživanja u sushiju. Omakase je dakle gastro filofozija u kojoj sushi chef poslužuje prvo jelo u slijedu prema svježim raspoloživim sezonskim sastojcima u tom trenutku. Nakon prvog jela chef će majstorski pripremiti iduće jelo prema vašoj reakciji na prvo posluženo jelo i tako dalje dok ne budte siti i zadovoljni.
Srž Omakase doživljaja je upravo sushi pult gdje se nalazite “oči u oči” sa sushi chefom. Omakase je prirodna protuteža Kaiseki gurmanskoj filozofiji koja predstavlja jedan formalniji model blagovanja sastavljen od 9 do 15 jela u nizu. Mnogo je neformalniji, ležerniji stil u kojem vi uspostavljate direktnu komunikaciju sa chefom pa je time i puno fleksibilnija forma uživanja u sushiju.
Nekoliko savjeta za neiskusne
Kao i u svemu novom, prilikom prvih susreta s Omakaseom dobro je biti naoružan s nekoliko dobrih savjeta.
– Bit će to jedan veeeeliki obrok
Ako žurite po dijete u vrtić ili na predavanje, onda možda i nije najbolje vrijeme za Omakase. U ovim slučajevima radije naručite Fukuro Temaki, omiljeni “sushi fast food.” Omakase traži vrijeme, tj. uživanje u Omakaseu traži vrijeme. Omakase se sastoji od mnogo manjih jela i slijedova stoga i traje dulje od prosječnog obroka. Ovo treba imati na umu kako primjerice ne biste krenuli požurivati chefa.
– Možda vam se sve neće svidjeti jednako
Kao što smo napisali, Omakase se sastoji od slijeda manjih jela i nije rečeno da će vam svako od njih “sjesti” jednako. Ali, upravo je u tom faktoru nepredvidljivosti sadržana draž Omakasea. Ako vam je Uramaki krumpir s kozicama baš zakon, možda vam Sake Losos Sashimi na nepcu ne ostavi toliko dubok trag, To su sve, naravno, vrlo individualne stvari koje ovise o osobnim preferencama pa se najbolje opustiti, Omakaseu prepustiti i dobro zabaviti.
– Komunicirajte sa chefom
Možda i najzabavniji dio Omakase isukstva nalazi se upravo u prisnoj neformalnoj komunikaciji sa chefom koji vam priprema jela. Chef će vam u tijeku Omakasea rado ponuditi svoja znanja, pikanterije i ispričati zakulisne priče koje žive iza svakog pojedinog jela. Prihvatite li ovu “igru” doživjet ćete Omakase u pravom smislu ove riječi, onako kako su ga zamislili u Japanu te nedvojbeno puno više uživati u svom sushiju.
– Fotografija može, ali prvo pitajte
Omakase će vas vjerojatno oduševiti pa ćete sve skupa htjeti dokumentirati kako biste kasnije poslali mami, baki, dečku, curi, suprugu ili prijatelju s posla. Bonton ipak mora postojati. Prije nego li izvadite mobitele pristojno upitajte chefa smijete li snimiti proces. Kultura ponašanja samo će vas dodatno zbližiti i intenzivirati vaše Omakase sushi iskustvo.
Došli smo do kraja pa evo i dobrih vijesti! Vaš vas Omakase čeka iza ugla, kod Kosog tornja u samom srcu Rijeke – u Fukuro Sushi&Sashimi baru!
Veselimo se druženju!